Annonse

REDAKSJONELT

VIRAL-pest / hepatitt-POSTEN

2025 1a Fempåtolv leder Flux.1devSamtidig som dommedagsklokken tikker stadig nærmere midnatt, våre transatlantiske kolleger står overfor utfordringer med sitt første påviste H5N1-dødsfall, meslingutbrudd, ny helse- og omsorgsminister og nedskjæringer og knebling av CDC lurer også mørke skyer over pest-POSTEN. Etter mer enn fire års kyndig redaksjonell styring ved Oddvar Oppegaard overlates nå stafettpinnen til en LIS3, med dertilhørende mindre pondus og spinklere kontaktflate.


Med fasiten trygt plassert i hånden kan det sies at det uttrykte mål ved forrige redaktørovertakelse, for pest-POSTEN å stå distansen og unngå en midtlivskrise, har blitt klarert med bravur. Mer eller mindre velkjente spalter i en tidstestet, gul innpakning har for mange vist seg å være en trygg havn som samler hva som strengt tatt er et lite miljø i et allerede lite land. Kanskje er et stadig mål om å holde midtlivskrisen på en trygg armlengdes avstand tilstrekkelig, mens den videre vei får sonderes mens den gås – med den trygge støtte fra en rutinert og vesentlig uendret øvrig redaksjon i ryggen.


Om øyne som ikke selv har sett bivirkningene av interferonbehandling ved HCV er de rette til et historisk tilbakeblikk er nok noe usikkert, men vi bruker dette hepatittnummeret på å se vel så mye fremover med kanskje særlig fokus på HCV-eradikasjon. Selv om Norge har oppnådd WHOs insidensmål for hepatitt C gjenstår fortsatt pasientgrupper som er vanskelige å nå med tanke på behandling, og hvor også systemet i form av pasientvern hindrer mulighet for utadrettet arbeid. Mørketallene for både diagnostikk og behandling er trolig også betydelige for HBV som angitt i FHIs siste statusrapport om eradikasjon av HBV og HCV, og arbeidet gjeldende hepatittstrategi er forlenget i påvente av oppdatert nasjonal strategi i løpet av 2025.


Hvorvidt en forsiktige optimisme med tanke på kurativ HBV-behandling (se ”In the pipeline..”, s. 14) kan vise seg å være berettiget før dommedagsklokken slår 23.59, fremstår heller tvilsomt i dagens politiske klima. Desto viktigere er det å gripe til de halmstråene vi kan skimte, ikke minst når dette gjelder en pasientpopulasjon som utgjør en anselig andel av besøkene ved landets infeksjonsmedisinske poliklinikker.


Med håp om fortsatt gledelig lesning,


– Ruben A. Claassens