REDAKSJONELT
KUNSTIG-pest / intelligens-POSTEN
Legestanden har nok alltid hatt et flatterende selvbilde, og ansett seg i toppsjiktet vedrørende intelligens. Muligens bare slått av rakettforskere.
De siste årene har imidlertid dette paradigmet blitt utfordret.
En fersk studie sammenlignet kognitive ferdigheter blant 329 rakettforskere, 72 nevrokirurger og data from 250 000 tilfeldige briter (1). Dessverre viser det seg at Gausskurvene for de tre gruppene ikke var signifikant forskjellige. Dette må jo skyldes seleksjonsbias eller rapporteringsbias. En eller annen form for feil må det åpenbart i hvert fall være, så dette børster vi lett av oss.
Mer bekymringsverdig er det at intelligensen vår i økende grad kommer i skyggen av silisiumderiverte beslutningsprosesser.
Kunstig intelligens (KI) kommer for fullt, og er åpenbart bedre enn oss i data-analyse og mønstergjenkjenning. Dessverre er brorparten av våre diagnostikk- og behandlingsalgoritmer basert nettopp på gjenkjenning av mønstre, så det er kanskje bare et spørsmål om tid før vi alle blir NAVere.
I en studie fra 2023 innhentet man data fra en online legetjeneste, der pasienter stiller medisinske spørsmål og leger svarer i chatformat (2). Alle pasientenes spørsmål ble så foret inn i Chat-GPT, som gav sine svar. Et sett med uavhengige, blindede leger ble deretter bedt om å kikke gjennom svarene fra hhv. lege-kollegaer og Chat-GPT, og vurdere den faglige kvaliteten. Noe overraskende (eller kanskje ikke) var svarene fra Chat-GPT signifikant bedre (p < 0,001).
Heldigvis er vi leger fortsatt et viktig mellomledd til pasientene. Maskiner kan aldri overta det menneskelige aspektet. Mellom-menneskelig formidling og empati er egenskaper som ikke kan forenkles til 0 og 1. Eller….?
I samme studie fra 2023 vurderte de blindede legene også hvilket svar som var mest empatisk. Også her gruste Chat-GPT de biologiske legene (p < 0,001).
Her er har vi bare to valg. Enten melde oss til NAV først som sist, alternativt prøve å lære oss mest mulig om KI, slik at vi kan bruke det til vår fordel. Vi i pest-POSTEN dedikerer vårt nummer til KI for å gi infeksjonsleger og mikrobiologer det beste utgangspunktet for forlenget arbeidskontrakt. Vi kikker på hva du kan bruke av KI innen forskning og behandling med aktuelle tips og informasjon for de nyfikne, intervju med to KI-forskere fra Sørlandet sykehus, og mye mer.
Gledelig lesning!
– Oddvar Oppegaard
Referanser:
- Usher et al., 2021, PMID: 34903556
- Ayers et al., 2023, PMID: 37115527.